top of page

Перфектен Околоочен Контур - Домашна Грижа, Козметика и Естетични Процедури



Хората казват, че очите са прозорец към душата. Те могат да ни покажат какво чувства човекът насреща. А ако се вгледаме в кожата около тях, ще открием дали той е недоспал, употребява ли алкохола и цигари, подложен ли е на стрес... Фини линии, бръчки, торбички, тъмни кръгове - всички те се появяват заради няколко основни фактора, един от които е напредването на възрастта.


Тъй като кожата около очите е изключително тънка и деликатна, тя е по-уязвима с годините. И ние трябва да й отделяме специално внимание всеки ден.


Тъмни кръгове


Всяка жена неведнъж се е сблъсквала с неприятното потъмняване на кожата под очите. Това е сериозна хиперпигментация, която се дължи на комбинация от пигмент и зачервяване от разширени кръвоносни съдове. Липса на качествен сън, възпаление, тютюнопушенето, стресът, са част от причините, водещи до по-изразените кръвоносни съдове в тази област на лицето. Отделно мастните подложки там намаляват и така се появява въпросното оцветяване.


Торбички


Не е случайно, че има ли тъмни кръгове, има и подпухналост под очите. С годините циркулацията на кръвта в тази толкова тънка кожа се променя. Това предразполага към задържане на течности. И тъй като кожата се разтяга под действието на възпалението и за да поеме повече течност, тя натежава и така се образуват торбичките. Същевременно количеството на еластин в кожата намалява и причинява допълнително отпускане и бръчки.


Фини линии


Коя от нас не се страхува от фини линии и бръчки. При някои жени те се появяват още след навършване на 20 години. Те са вследствие на загубата на колаген в клетките, които по-бавно се обновяват. Друго нещо, което трябва да знаете е, че дори и да сте на по-малко години, ако се усмихвате или гневите по-изразително, ще получите бръчки и фини линии твърде рано.


С образуването на пачи крак, както някои наричат това сбръчкване, кожата около очите изглежда по-състарена и отпусната. Още по-лошо е, ако е подпухнала и потъмняла.


Как да се справите с тези проблеми?


Нека не се лъжем - трудно е да спрем хода на времето. Но с правилните козметични средства и процедури, може да направим околоочния контур да изглежда по-добре и предотвратим повторната поява на изброените проблеми.


Съставките в козметиката и начинът на живот са много важни!


Ако се чудите каква нова козметика да си купите, за да имате по-малко бръчки, фини линии и торбички, трябва да се ориентирате към продукти, които съдържат ретинол, витамин А и витамин С. Всъщност ретинолът е производно на витамин А и основна съставка в грижата за лицето. Той намалява признаците на стареене на кожата. Ще го срещнете в етикетите на кремове, серуми за лице и други. Основното му действие е да се бори с бръчките и фините линии, особено по челото и около устните. Също така предотвратява производството на меланина, водещ до пигментни петна.


Аз държа да използвам козметика с антиоксиданти за моята кожа. Например витамин С в комбинация с Q10, има невероятен ефект при фини линии и бръчки. Витаминът прониква в дълбоките слоеве на лицето, за да стегне и озари кожата. От друга страна популярният коензим подпомага процесите на регенерация и възстановяване, които са важни, например след прекаляване с алкохола, при торбички и първите фини линии. Доказано е, че Q10 се усвоява много лесно и увеличава енергията, произведена в клетките.


Колаген е друга важна съставка за по-стегната и млада кожа. Реално с остаряването ни неговото количество намалява и се появява отпускане. Кремовете за лице с този известен протеин например, изглаждат фините лини и и бръчките, подобряват текстурата и хидратират в дълбочина. И същевременно помагат за производството на нов колаген.


Разбира се, ако искате да нямате подпухнало лице и торбички под очите избягвайте алергените, намалете или спрете алкохола и цигарите. Елиминирайте стреса доколкото е възможно. Навън вече е студено, не излизайте без шапка и шал, които ще защитят до някаква степен вашата кожа (не забравяйте за вашата шия). Носете слънцезащита всеки ден. Също така препоръчвам да намалите приема на сол, като внимавате с храната, която консумирате, излизайки навън. Това ще се отрази положително на кожата на лицето и ще си проличи първо в областта около очите.


Все пак не забравяйте, че хубавото лице се дължи и на качествен сън. Трябват ви 7-8 часа сън, за да се събуждате свежи и енергични. Също така, освен на козметика, може да разчитате и на някои добавки. Например такива с омега-3 мастни киселини. Те повишават хидратацията като предотвратяват изсушаване. Другото им предимство е, че предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които водят до фини линии и бръчки. Имат и мощни противовъзпалителни свойства, които намаляват възпалението, дразненето и риска от рак на кожата.


Хидратирайте зоната под очите


Не използвайте обикновен крем за лице в тази зона. Трябва ви специализиран, който освен ретинол, да съдържа и други полезни съставки за борба с бръчките и торбичките. Такива, например, са хиалуроновата киселина, витамин Е, витамин С, пептиди и други.


Но не винаги околоочният крем е достатъчен. Има случаи, в които е необходима двойна доза хидратация и затова помагат по-качествени овлажнители.


Масла за задържане на влагата в кожата


Сухата и дехидратирана кожа е по-склонна към поява на фини линии и бръчки. За да повишите хидратацията в областта около очите, нанесете подходящо масло непосредствено след крема за лице. Така ще „запечатате” влагата в кожните клетки. 100% чисто арганово масло, например, ще попречи на водата да се изпари бързо и подобри текстурата на кожата.


Домашни средства за намаляване на бръчките, фините линии и торбичките


Може да пробвате с акупресурен масаж, който подобрява циркулацията на кръвта, спомага за лимфния дренаж и тонизира кожата. Той е ефикасен и при подпухнала кожа под очите:


Нанасяйки малко количество околоочен крем върху безименния си пръст, започнете от външния ъгъл на окото, като масажирате по протежение на орбиталната кост и стигнете до вътрешния. Направете го с нежни потупващи движения, докато продуктът навлезе хубаво в кожата.


Ползвайте маски за лице


Те подхранват, балансират и възстановяват кожата. Всички те са добри за предотвратяване на бръчки. Шийт маските, например, представляват фибри, напоени със серум. За разлика от кремообразните, техните съставки проникват по-дълбоко в кожата и не остават само в повърхностните слоеве.


Ако си правите домашна маска или имате готова кремообразна, нанасяйте внимателно, без да търкате и натискате твърде много кожата около очите. Дори едно леко издърпване може да я отпусне, причини бръчки или раздразни. Затова и ставайки сутрин не бива да си търкате очите с ръце.


Разбира се, от готовите шийт маски не бива да очаквате незабавен ефект, но все пак ще ви спасят, ако бързате и нямате време да си приготвите натурална у дома.



Домашна маска с етерични или растителни масла


Препоръчвам ви и да си направите маска за лице с бадемово масло. То хидратира в дълбочина. Помага за избледняване на тъмните кръгове и минимизира появата на бръчки от типа пачи крак. Комбинацията от бадемово масло с малко мед, прилагана всяка вечер, може да предотврати тъмните кръгове и торбичките под очите.


Може да смесите малко арганово или кокосово масло с няколко капки етерично масло от тамян или лавандула. Почистете добре лицето си и нанесете непосредствено преди лягане. Така ще хидратирате и омекотите кожата си по-качествено през нощта, като същевременно имате по-свеж вид на сутринта. Все пак внимавайте с кокосовото масло, ако кожата ви е склонна към акне!



Хранителният режим е много важен


Не забравяйте, че каквато и козметика да ползвате, не се ли храните здравословно и не приемате ли достатъчно вода, няма да имате хубава кожа. За да бъде деликатната област около очите добре хидратирана (а и цялото лице), трябва да консумирате разнообразни храни с различни цветове.


Доказано е, че приемът на храни, богати на антиоксиданти, насърчава здравословния растеж на кожата. Ето защо е добре да ядете горско плодове, ядки, зеленолистни зеленчуци. Включете в менюто си и храни, богати на омега-3 и 6-мастни киселини. Например сьомга, авокадо и орехи, са полезни и за поддържане на кожната бариера и предотвратяване на трансепидермалната загуба на вода. От друга страна храни, като костен бульон, повишават количеството на колаген, което намалява появата на фини линии, подпухналост и тъмни кръгове.


На кои продукти срещу бръчки, фини линии и торбички под очите разчитам аз?


При подуване и тъмни кръгове под очите разчитам на крема Eye Revitalizer. Неговите основни активни съставки са пептиди и флавоноиди. Въобще, формулата му е създадена така, че да лекува околоочния контур. Тя подмладява и съживява кожата в периорбиталната област. Когато очите са ми подпухнали или имам тъмни кръгове, ползвам крема по-често. Трябва да знаете, че той е ефикасен и при проблеми като пачи крак.

Онова, което трябва да направите, е да нанесете много малко върху периорбиталната област с върховете на пръстите. Разнесете го с нежни кръгови движения - от носа до слепоочията. Така ще насърчите кръвообращението, подобрите еластичността и масажирате леко лицевите мускули. И постепенно ще отпуснете фините линии, като тъмните кръгове и подпухналостта ще изчезнат. Освен това ще имате по-хидратирана и тонизирана кожа около очите.


Друг продукт, на който държа, е Hyalogy Platinum Eye Cream на Forlle’d. Неговата мощна антиоксидантна защита насърчава детоксикацията. А това е предпоставка за предотвратяване на отоците. Кремът съдържа нискомолекулна платина, която защитава кожата около очите от деструктивни процеси, които се появяват с времето. Той действа благоприятно при бръчки, фини линии и торбички под очите. И придава онзи тонус, от който кожата се нуждае, овлажнявайки я значително.

Да не забравяме и Е.Y.E recovery - уникален продукт за намаляване появата на фини линии и бръчки, както и тъмни кръгове и подпухналост. Неговото действие се дължи на формула, основана на пептиден комплекс, аргинин, хризинимид и други. А основното му предимство е, че притежава незабавен повдигащ и стягащ ефект.

Продуктът е подходящ за всеки тип кожа. Чудесен е за използване върху горния клепач. Освен за фини линии, тъмни кръгове и отоци около очите, е особено подходящ при загуба на еластичност и блясък, както и преждевременно стареене.


Разбира се, няма как да не ви препоръчам моите пачове - Hyalogy P-effect Sheet. Те са ефикасни при уморени очи, торбички, фини линии и подпухналост, защото имат незабавно действие. Притежават лифтинг ефект и отстраняват лесно отоците в тази нежна част от кожата на лицето. Детоксикирайки я, малките листенца с гел повишават антиоксидантната защита и спомагат за ефективната регенерация и хидратация. За да имате по-добър ефект, ползвайте пачовете редовно. Те стават за всеки тип кожа.




При по тежки случаи може да прибегнете до един фин, нежен и много бързо абсорбиращ се от кожата серум. Става дума за SOS EYE rescue, който има страхотен лифтинг и ботокс ефект. Хубавото е, че без да си инжектирате каквото и да е в лицето, може да се погрижите за релаксацията на мускулите на очите. И така да намалите дълбочината и дължината на бръчките, да се справите с фините линии и торбички.


Този серум изравнява микро релефа на кожата. Той изглажда малки трофични бръчки, увеличава еластичността и има по-дълготраен стягащ ефект. Поради това очите изглеждат по-отворени и като цяло лицето е с по-младежко излъчване.


Естетичните процедури, които мога да препоръчам за околоочен контур


По-инвазивната опция е мезотерапия. Мезотерапията е уникален метод с бърз резултат, при който се инжектират активни вещества, витамини, минерали, микроелементи, хиалуронова киселина, колаген или техни коктейли за овлажняване, хидратиране на кожата и подпомага синтеза на колаген, благоприятстващ кръвообмена. Неинвазивната опция е оформянето на лице с радиочестота Accent Prime™.

Accent Prime стимулира синтеза на колаген и еластин, мобилизирайки колагеновите влакна, като постига бързо възстановяване на еластичността и младежкото ѝ излъчване. Процедурите са безопасни и без възстановителен период.





bottom of page